kogeldruk aanhangwagen

DE KOGELDRUK VAN UW AANHANGWAGEN

De kogeldruk is de kracht waarmee de aanhangwagen, via de koppeling, op de trekhaak van de auto rust. De druk op de trekhaak is afhankelijk van de manier waarop de aanhangwagen is beladen. Veel gewicht richting de dissel kan een te hoge kogeldruk tot gevolg hebben. Te veel lading achterin de laadbak zorgt voor een te lage kogeldruk. Ook kan er sprake zijn van een negatieve druk, als er een opwaartse kracht op de trekhaak werkt. In al deze situaties is een slechte belading van de aanhangwagen de oorzaak, met een hoger risico op slippen en slingeren tot gevolg.

De kogeldruk is daarom ook een van de belangrijkste criteria voor de wegligging van aanhangwagens én het rijgedrag van de trekkende voertuigen. Bij de ontwikkeling van een aanhangwagen houdt HAPERT Aanhangwagens ook altijd rekening met de optimale kogeldruk door bijvoorbeeld de afstand tussen de assen en het hart van de wielen.

BEZOEK EEN DEALER BIJ U IN DE BUURT

DE BESTE KOGELDRUK BEREKENEN

De ideale kogeldruk ligt in de buurt van de maximale toegestane druk. Let op: de kogeldruk van de aanhangwagen mag niet hoger zijn dan de maximale waarde, die is toegestaan voor de auto en/of de trekhaak. Deze informatie kunt u vinden op de specificaties van de trekhaak of het voertuig. Het maximum van uw HAPERT aanhangwagen vindt u op het typeplaatje van uw model.

MAXIMALE BELADING VAN UW AANHANGWAGEN

Voordat u de kogeldruk gaat meten, is het van belang om te weten hoeveel lading uw aanhangwagen mag transporteren. Op het typeplaatje van alle HAPERT aanhangwagens staat ook altijd het bruto laadvermogen vermeld.

Dit is het maximale wat de aanhangwagen en lading samen mogen wegen. Om na te gaan wat uw HAPERT-model als lading mag vervoeren, moet u dus het gewicht van de aanhangwagen van het bruto laadvermogen aftrekken.

Bron: U Haul

EEN VOORBEELD:

De HAPERT Azure H-2 in de afmetingen 405 x 220 centimeter heeft een maximaal bruto laadvermogen van 2700 kilogram. De aanhangwagen zelf weegt 650 kilogram. Dit Azure-model mag een lading van maximaal 2050 kilogram vervoeren.

Zoek hier het laadvermogen op

ZORG VOOR DE JUISTE DRUK OP DE TREKHAAK

Voor een goede remwerking en wegligging moet het zwaartepunt van de lading zo kort mogelijk boven de as liggen. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u de lading het beste op uw aanhangwagen kunt plaatsen, om zo een te lage of te hoge kogeldruk te vermijden. Hieronder zetten we de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor u op een rij.

 • DE KOGELDRUK IS TE LAAG
 • De lading ligt te ver naar achteren
 • De totale combinatie is minder stabiel
 • De aanhangwagen kan snel gaan slingeren
 • DE OPLOSSING: Verplaats de lading van achteren naar voren.
 • DE KOGELDRUK IS TE HOOG
 • De lading is te ver naar voren geplaatst
 • De autovering en trekhaak zijn overbelast
 • De aanhangwagen is overbelast
 • DE OPLOSSING: Leg de lading dichter bij de as van de aanhangwagen. Met name de lading die voorin ligt.

EXTRA TIPS VOOR EEN OPTIMALE WEGLIGGING

Hieronder volgen nog een aantal tips voor het verkrijgen van de juiste kogeldruk:

 • Plaats zware voorwerpen zoveel mogelijk boven de as van de aanhangwagen.
 • Verdeel lichtere voorwerpen gelijkmatig over de laadbak.
 • Zorg ervoor dat de linker- en rechterhelft van de aanhangwagen met een gelijk gewicht beladen is.
 • Vermijd puntbelastingen.
 • Zorg er altijd voor dat de lading goed gezekerd is. Rijdt u ook buiten Nederland?
 • Raadpleeg dan de geldende voorschriften voor het betreffende land.
 • Koppel de aanhangwagen altijd aan het trekkend voortuig voordat u gaat laden en lossen.
Contact uw DEALER voor vragen

KOGELDRUK METEN

Los van het volgen van onze tips adviseren wij om altijd de kogeldruk te meten. Meet bijvoorbeeld de druk met behulp van een speciale kogeldrukmeter. Als alternatief kunt u ook een gewone weegschaal gebruiken. Ga in dat geval als volgt te werk:

 • Leg een plank op de weegschaal, om zo de kracht over een groter oppervlak te verdelen;
 • Plaats vervolgens een stuk hout tussen de aanhangwagenkoppeling en de plank op de weegschaal;
 • Laat de aanhangwagen op de weegschaal rusten en meet vervolgens de druk.

EXTRA ADVIES VAN HAPERT:

Het is raadzaam om ook de ladingen waarmee u geen ervaring heeft altijd eerst te wegen. Of indien mogelijk; doe navraag over het exacte gewicht van de lading, voordat u met de aanhangwagen de weg op gaat.

LAAT U PERSOONLIJK ADVISEREN

Voor een goede wegligging is het essentieel dat de koppelingshoogte van de auto overeenkomt met die van de aanhangwagen. Laat u bij aanschaf van een aanhangwagen door uw HAPERT Dealer adviseren over de koppelingshoogte. Deze kan namelijk op vele manieren aangepast worden!

BEZOEK EEN DEALER BIJ U IN DE BUURT
 

HAPERT Aanhangwagens

HAPERT Aanhangwagens behoren al 50 jaar tot de sterkste aanhangwagens in de gewichtsklasse tot 3500 kg. Alle HAPERT Azure-, Cobalt-, Indigo- en Sapphire-modellen hebben, in tegenstelling tot veel andere merken, een volledig gelast en zelfdragend frame. Bovendien is bij alle modellen is een flinke veiligheidsmarge met betrekking tot het laadvermogen ingebouwd. Die combinatie geeft jou als gebruiker de zekerheid dat ze lang meegaan. In veel gevallen zelfs veel langer dan wordt verwacht.
Dat maakt HAPERT bijzonder in de markt. Wij leveren aan ondernemers en particulieren, die willen werken met de meest betrouwbare materialen. Onze robuuste aanhangwagens zijn gemaakt om iedere dag weer maximaal te presteren tegen uiterst lage kosten per kilometer.
Maak kennis met de Premium of Official Dealer bij jou in de buurt en overtuig jezelf van de kwaliteit van HAPERT Aanhangwagens.

X

Welkom op HAPERT.COM! Heb jij een vraag of opmerking voor ons? Neem dan contact met ons op.

Contact

Laat een bericht achter