Duurzaamheid
Als we allemaal ons steentje bijdragen kunnen we in balans met de draagkracht van de aarde leven. In de transportsector is erg veel te bereiken. Hier nemen we onze verantwoordelijkheid graag. We doen dit bijvoorbeeld door onze CO2e voetafdruk zo klein mogelijk te maken. We maken hiervoor continu aanpassingen aan alle facetten van ons bedrijf. Bekijk hieronder de weg die HAPERT volgt naar een groene toekomst:
2015: We verliezen warmte in de lasserij
In onze lasserij worden de chassis van de HAPERT aanhangwagens gelast. Om er voor te zorgen dat de lucht in de lasserij schoon blijft worden lasdampen afgezogen en schone lucht naar binnen geblazen. We verliezen hierbij veel warmte waardoor we meer energie gebruiken om de lasserij te verwarmen. Dankzij onze nieuwe warmtewisselaar warmen we de verse lucht op met de afgezogen lucht. Hierdoor hoeven we minder energie te gebruiken om de lasserij te verwarmen.
2015: In de zomer wordt het kantoor erg warm door de zon
Onze kantoren zijn voorzien van grote ramen om voor zo veel mogelijk daglicht te zorgen. In de zomer schijnt de zon naar binnen waardoor we tijdens warme dagen onze airconditioning veel moeten gebruiken. Om ervoor te zorgen dat we onze airconditioning minder hoeven te gebruiken hebben we zonwerende schermen voor de ramen geïnstalleerd.
2018: Onze eigen energie opwekken
Door onze eigen elektriciteit op te wekken hopen we bij te dragen aan de bescherming van onze planeet. Doordat ons pand in Hapert een groot oppervlak heeft waarvan het dak vrijwel onbenut is hebben we besloten om zonnepanelen te plaatsen, maar liefst 885 stuks! Hiermee wekken we meer dan de helft van de elektriciteit op die we in ons pand in Hapert gebruiken. Dit is een flink aandeel gezien het feit dat onze gehele productie in Hapert is gevestigd.
2018: We willen nog minder elektriciteit gebruiken
We doen veel om zo min mogelijk energie te gebruiken, maar het kan altijd beter. Om nog minder elektriciteit te gebruiken hebben we al onze verlichting vervangen door energiezuinige LED verlichting.
2020: Wat doen we met ons schroot?
Om onze aanhangwagens zowel sterk als lichtgewicht te maken wordt er veel aluminium gebruikt in ons productieproces. Niet al het aluminium kan worden gebruikt, en weggooien is zonde. Gelukkig kan onze aluminium leverancier HYDRO wel iets met ons aluminium schroot. Zij bieden een “Closing The Loop” initiatief waarbij wij ons aluminium schroot terug leveren aan HYDRO en zij dit opnieuw verwerken tot bruikbaar aluminium. Hiermee wordt de CO2e uitstoot op ons aluminium enorm verminderd.
2021: We stoten nog steeds CO2e uit
Ondanks onze inspanningen stoten we nog steeds CO2e uit. In 2021 was dit zo’n 1033 ton. Voor deze uitstoot willen we onze verantwoordelijkheid graag nemen. We hebben hier een prachtig project voor gevonden. De non-profitorganisatie FairClimateFund biedt namelijk een manier om onze CO2e uitstoot te compenseren. Dit doen we door 388 huishoudens in India voor 1 jaar te voorzien van toegang tot koken op biogas. Op biogas kunnen deze huishoudens schoon koken. Dit staat in scherp contrast met het koken op houtvuur wat deze huishoudens voorheen deden
2022: Kan aluminium CO2e neutraal worden?
Onze aluminiumleverancier HYDRO heeft als missie om aluminium te produceren met zo min mogelijk CO2e uitstoot. HYDRO heeft het ambitieuze doel om dit in 2050 zelfs te doen met 0 % CO2e uitstoot. Hierbij nemen zij voortdurend de hele levensweg van aluminium opnieuw onder de loep, van de bauxietmijn tot aan de verschroting. HYDRO is vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie en heeft bijvoorbeeld haar eigen windmolenparken en waterkrachtcentrales. Wij sluiten ons graag aan bij deze innovatieve beweging en stappen over op HYDRO Low Carbon aluminium.
Doordat wij HYDRO Low Carbon aluminium inkopen en gerecycled aluminium van onze andere aluminiumleverancier EMAX, hebben we in 2022 1087 ton CO2e uitstoot bespaard vergeleken met het gemiddelde in Europa geproduceerde aluminium. Dat is net zo veel CO2e als een gemiddelde benzineauto uitstoot wanneer deze 129 x de aarde rond rijdt. Of je CO2e voetafdruk wanneer je 235 x de aarde rond vliegt als passagier in een Boeing 737, of 108 x de aarde rond vaart in een cruiseschip. Het kost 43480 bomen een jaar om 1087 ton CO2e op te nemen.
2023: Elektriciteit is beter dan gas
Verwarmen op gas veroorzaakt meer CO2e uitstoot dan verwarmen op elektriciteit. We willen onze kantoren in Hapert graag gaan verwarmen op elektriciteit. Onze kantoren worden helemaal gasloos dankzij de installatie van warmtepompen.
2023: Sterker, lichter en duurzamer?
De kunst bij het ontwerpen van een aanhangwagen is om deze zo licht mogelijk te maken zodat deze meer mag vervoeren. De aanhangwagen moet daardoor niet alleen lichter maar ook sterker worden, terwijl we onze milieuverantwoordelijkheid blijven nemen. Onze nieuwe composietvloer is hier de perfecte oplossing voor. Onze composietvloeren zijn sterker en lichter dan hout, en geheel recyclebaar!